Nekdanji že upokojeni delavci podjetja Industrije motornih vozil (IMV) so prepoznali potrebo po pomembnosti in ohranjanju spomina na industrijsko kulturno dediščino IMV-ja v slovenskem prostoru in širše. Na teh temeljih je bil v letu 2002 ustanovljen Klub prijateljev IMV.

Prvi odmevni projekt kluba je bila realizacija ideje o ohranitvi zgodovine IMV-ja, ki bo še desetletja poučevala in opominjala, v kakšnih razmerah in pogojih sta nastajala prvi domači dostavni avtomobil in prikolica Adria. Ob petdesetletnici ustanovitve Industrije motornih vozil je tako nastala ugledna in razkošna monografija »Povest o velikanu pod Gorjanci«. Pri tem je bilo potrebno zbrati gradivo pri nekaj sto darovalcih slikovnega materiala in priklicati v spomin dogodke in številke za nekaj desetletij nazaj, sicer si avtor Marjan Moškon ne bi mogel pomagati z muzejskimi materiali in časopisnimi izrezki. Z monografijo imamo danes sistematiziran arhiv zgodovinskih posnetkov, kateremu je tudi Tehniški muzej Slovenije izrekel priznanje.

Klubu je v preteklih letih uspelo zabeležiti zgodovino IMV-ja tudi na dveh zanimivih, dokumentarnih videih, ki sta izdelana po omenjeni monografiji in njenih snovalcih ter o Juriju Levičniku. Postavili smo spomenik Juriju Levičniku, s podporo MO Novo mesto pa nam je uspelo poimenovati cesto po tem novomeškem avtomobilskem vizionarju.

Postavitev muzejske zbirke

Klub je bil v letu 2008 pobudnik za ustanovitev in postavitev muzejske zbirke o razvoju avtomobilske in prikoličarske proizvodnje na Dolenjskem. Rezultat zaveze je bil potrjen leta 2010. Danes se ta zbirka ponaša z izjemnimi eksponati – tako imamo 40 avtomobilov in prikolic ter namensko urejen poseben prostor z izdelki in dokumentacijo za izobraževalne namene.

Z do sedaj izvedenimi aktivnostmi je Klub prijateljev IMV izpolnil obveznosti do Tehniškega muzeja Slovenije, ki je zagotovil trajno povezovalno in skrbniško vlogo in do Ministrstva za kulturo RS, ki je Klubu priznalo »Status društva v javnem interesu«.

V letu 2012 smo se prijavili na mrežni razstavni projekt z naslovom »Uf, Industrija!«, pod okriljem Evropske prestolnice kulture Maribor 2012. Sledile so polletne priprave na otvoritev razstave z naslovom Kolesje napredka IMV. Na otvoritveni slovesnosti je bilo prisotnih več kot 400 obiskovalcev.

Načrti za prihodnost

V Klubu prijateljev IMV imamo načrte tudi za prihodnost. Trenutno si najbolj želimo, da z MO Novo mesto, Ministrstvom za kulturo, Tehniškim muzejem Slovenije sklenemo pogodbo za prenos upravljanja Muzejske zbirke IMV na Dolenjski muzej. S tem bomo zagotovili še večjo prepoznavnost muzejske zbirke, istočasno pa bo dobila nacionalni status, kar si vsekakor zasluži.

Ob vseh navedenih aktivnostih ni zanemarjeno aktivno, zabavno, rekreativno in kulturno življenje članov kluba, saj z letnimi programi dosledno izvajamo razne oblike srečanj in druženja.

Vseh navedenih projektov v Klubu prijateljev IMV ne bi mogli realizirati, če ne bi delovali volontersko, bili tesno povezani s podjetji naslednicami IMV-ja (Adria Mobil d .o. o., Revoz, d. d. in TPV, d. d.), donatorji in sponzorji. Hvala vam za vaš doprinos, za družbeno odgovornost, za ohranjanje industrijske kulturne dediščine.